Skor

Skornas betydelse och dess historia

Skor är något som de flesta människor använder världen över. Skor kan visa en persons status, personlighet, yrke och mycket mer. Forskarna är oense om hur länge skor funnits då det finns grottmålningar föreställande människor som bär djurhudar eller päls virade runt fötterna. De äldsta skorna som har hittats är tillverkade cirka 8000 före Kristus. De första skorna var spetsiga träskor eller enkla sandaler.

Skor och dess betydelse skiljer sig i olika kulturer. I somliga kulturer visar skor vilken ställning en person har. I olika religioner så som hinduism, islam och buddhism är att ta av sig skorna innan man går in i ett tempel eller en moské, ett sätt att visa sin respekt och ödmjukhet inför de olika gudarna. Dessutom skiljer sig vett och etikett-regler ofta från olika länder om att behålla skorna på när man går in i någons hem eller inte.

Några hundra år före Kristus användes klackskor av män. De bars av skådespelare i olika romerska och grekiska pjäser. Dessutom bars en stövel med en hög klack av ryttare. Kvinnor, framförallt överklasskvinnorna började använda högklackat på 1500-talet. Industritillvekade skor skedde först på 1700-talet.

Gymnastikskor tillverkades 1000 år före Kristus och på 1800-talet revolutionerade det svavelbehandlade gummit på sulorna, som gjorde de hårdare och mer flexibla. Dessutom insåg man att man behövde tillverka skorna olika för den högra och vänstra foten. 1948 uppfanns kardborrebandet. Det dröjde tills 50-talet innan stilettklacken blev modern. Det finns flera skötselråd för att skorna ska hålla längre, en undersula av läder tål inte vatten, använd impregneringsmedel för att skydda lädersulan. Skohorn är viktigt att använda för att låta hälkappan hålla längre. Sätt i ett skoblock när skorna inte används. Använd skopåsar när du förvarar dina vinter-eller sommarskor. Följ de olika skötselråden, beroende på vilket material som skön är tillverkad av.