Skjortor

Plagget som hittas i varje garderob

Idag äger nästan alla människor en eller flera skjortor – vare sig man är man eller kvinna. Det är ett plagg som fungerar till de flesta tillfällen och under alla årstider. Skjortan har använts som plagg enda sedan antiken, och har sedan dess sett ut på en mängd olika sätt och haft otaliga funktioner. På den tiden fabrikstillverkades de självklart inte, utan syddes för hand. Detta gör man än idag för de som önskar mer kvalitativa och specialsydda skjortor. Idag kan man hitta dem i alla möjliga färger och material. De passar för jobbet, stranden eller bröllopet och man kan hitta dem i nästan varje klädbutik.

Vilket material man föredrar beror från person till person och vad man ska använda skjortan till. De görs i allt från siden, egyptisk bomull, till linne eller konstfiber. Den sistnämnda borde man undvika så långt det går då det är ett material som inte andas särskilt bra eller är hållbart. Om du verkligen vill ha en skjorta i högsta kvalitet ska du se till att den är gjord i egyptisk bomull, eller allra helst Sea Island Cotton. Det är en typ av bomull med hög kvalitet från sydstaterna i USA. Bomull är ett hållbart material som andas och som samtidigt är mjukt och skönt mot huden. En linneskjorta används med fördel en varm sommardag och då utan slips.

Skjortan används till många olika tillfällen och har därför även olika typ av passform. En figursydd skjorta är lämplig vid större tillställningar, en vit bomullsskjorta kan också vara den klassiska klädkoden på arbetsplatser medan en löst sittande skjorta passar bra för en ledig dag. Till och med kragen har olika utseenden och former, allt från en klassisk button-down-krage till en smal krage för ett modernare utseende.