Jeans

Detta visste du inte om dina älskade jeans

Jeans är något som vi hittar i de flestas garderob idag världen över. De har sitt ursprung från USA och skapades år 1872 av Levi Strauss och Jacob Davies i San Francisco. De tillverkades som arbetsbyxor då de kunde klara av tuffare påfrestningar, som det hårda gruvarbetet. De första jeansen såg därför mer ut som overaller för att klara av de tuffa arbetsförhållandena i framförallt guldgruvorna, men utvecklades senare till vad vi idag kallar för jeans. Levis Strauss och Jacob Davies hade patent på jeansen i 17 år och var därför de enda tillverkarna, men år 1890 blev patentet offentligt och nya märken av den originella byxan uppstod. De nya företagen kom upp med nya idéer och stilar på jeansplagget.

Det var först under 50-talet som jeans började bli populärt bland unga människor i USA, de ansågs symbolisera något rebelliskt. Somliga skolor i USA förbjöd byxan och unga människor började använda uttrycket jeansbyxor. Under 60-talet kallades alla kläder tillverkade av denim för jeans. Det dröjde dock enda fram till 80-talet innan jeans var något för båda könen, då jeansen var tillverkade av och för män. När även kvinnor började använda jeans, ökade populariteten snabbt och idag anses jeans vara en symbol för den amerikanska kulturen. Jeansen är efterfrågade än idag världen över, på grund av plaggets stilrenhet och slitstarkhet.

För att jeansen ska behålla sin kvalitet är det viktigt att sköta dem rätt. Tvätta till exempel inte jeansen i för hög temperatur och torktumla dem inte. Låt dem lufttorka utomhus eller inne. Det är viktigt att inte använda tvättmedel med blekmedel, och vid handtvätt så ska jeansen ej skrubbas. Förtvättade jeans tål mer, medan otvättade eller jeans tillverkade av rå denim kräver mer försiktighet.