Byxor

Byxor är ett plagg man använder för att täcka underkroppen och har funnits sedan cirka 700-talet före Kristus. Det finns många olika typer av byxor som är lämpade för olika stilar och olika syften.

Material och färger

Byxor kan tillverkas av en mängd olika material. De kanske vanligaste materialen är denim eller bomull. Byxor kan också tillverkas av andra material så som linne, plast och elastiska material. Förutom att byxor kan komma i många olika material så finns de också i hela färgspektret. Ofta väljer man sin byxa utifrån vad man har på överkroppen. Vanliga färger är svarta, vita och blå.

Material och färger kan skilja sig i olika länder. Detta beror på klimatet och vilka material som finns tillgängliga. Bor du till exempel i ett varmt klimat vill du ha material som inte är så tjocka och som gärna släpper in luft. Bor du däremot på kall plats vill du hellre ha varmare byxor och då finns det speciella material som är optimalt för att behålla värme.

Olika typer av byxor

Byxor delas främst in i två kategorier, dessa är långbyxor och kortbyxor. Långbyxor sträcker sig ner hela vägen till foten medan kortbyxor oftast tar slut strax över knäna. Om byxorna är ett mellanting mellan lång- och kortbyxor kallas det för trekvartsbyxor alternativt piratbyxor.

Det finns också byxor för olika ändamål. Till exempel finns det badbyxor, cykelbyxor, snickarbyxor, termobyxor eller shorts. Det finns alltså olika byxor för såväl vardagslivet som speciella tillfällen. Till exempel badbyxor där det används material som har funktionen att torka snabbt, eller cykelbyxor som har ett inbyggt skydd så att det inte ska göra ont att cykla långa sträckor.