Klänningar

En klänning är ett plagg som sträcker sig längre upp på kroppen än en kjol. En klänning sträcker sig ofta över bysten medan en kjol bara går till midjan. Klänningar kan se ut på många olika sätt och vara anpassade för såväl vardagliga som festliga tillställningar. Idag förknippas en klänning ofta med fest eller extraordinära tillfällen när man vill vara extra fin, men så har inte alltid varit fallet. Länge var klänningen det enda socialt acceptabla plagg som kvinnor kunde bära.

En klänning kan vara lång eller kort, den kan ha ärmar eller vara ärmlös. Fram till tidigt 1900-tal skulle klänningen täcka både axlar och anklar (åtminstone dagtid) men på 1920-talet medförde flapperstilen att klänningarna blev kortare och mer vågade. Den första varianten av Coco Chanels ”lilla svarta” lanserades 1926 – och är fortfararande lika rätt idag.

Långa klänningar

Långa klänningar används främst vid fester som har strikta klädkoder. Dessa kan vara bröllop eller prisceremonier. När man går på en mer glamorös tillställning finns det ofta regler om hur lång klänningen måste vara. Går du på ett bröllop vill de ofta att klänningen är längre än till knäna, och går på till exempel nobelmiddagen bör klänningen vara ännu längre än så. Rent historiskt så är det långa klänningar som har varit vanligast, med åren har det dock förändrats och idag är det lika vanligt med långa som med korta klänningar.

Korta klänningar

Korta klänningar används framförallt när det är varmt ute. De kan användas i vardagen eller vid fester som inte har någon strikt klädkod. En kort klänning kan vara ett lika enkelt som vackert plagg. För att klänningen ska betraktas som en kort klänning är den generella regeln att kjolen ska sluta strax över knäna eller högre upp. En kort klänning är det perfekta plagget en varm sommardag och lämpar sig i många olika sammanhäng.